Wat zijn BCD uren?

Bij Albert Heijn zie je wel eens BCD uren op je loonstrookje staan. Wat zijn BCD uren? Wanneer krijg je BCD-uren? En hoeveel BCD-uren krijg je uitbetaald?

Wat zijn BCD uren?

BCD-uren zijn uren die je krijgt uitbetaald terwijl de winkel gesloten is (of zou zijn) vanwege een feestdag. Omdat je die dag ‘altijd’ werkt (het is je vaste dag) krijg je doorbetaald. Dat is zo geregeld in de cao.

BCD uren

Wanneer krijg je BCD uren?

BCD-uren krijg je uitbetaald op dagen dat de winkel gesloten is, of als het een feestdag is en de winkel is open maar je wil niet werken (ook als je wel werkt krijg je BCD-uren uitbetaald). Op feestdagen kan je namelijk niet gedwongen worden om te werken. Als je niet werkt, en de feestdag valt op je vaste dag, krijg je BCD uren. Ook als de winkel open is en je werkt wel, krijg je BCD-uren uitbetaald. Je krijgt dan je loon dubbel uitbetaald en daarnaast krijg je de BCD toeslag vanwege de feestdag.

Hoeveel BCD-uren krijg je?

Hoeveel BCD uren je betaald krijgt is afhankelijk van het aantal uren dat je in de weken voorafgaand aan de feestdag gewerkt hebt. Je krijgt namelijk het gemiddelde aantal uren dat je op die dag gewerkt hebt betaald. Als je minimaal vier keer op een bepaalde dag (bijvoorbeeld donderdag) gewerkt hebt in de afgelopen twaalf weken dan krijg je daarvan het gemiddelde aantal uren uitbetaald als BCD-uren.
Lees ook: Werken op 27 april Koningsdag – Krijg je extra betaald voor werken op Koningsdag?

Stel de feestdag is op donderdag. Je hebt in de afgelopen 12 weken altijd acht uur gewerkt op maandag, dan krijg je acht BCD-uren uitbetaald.

Stel de feestdag is op donderdag en je hebt in de afgelopen twaalf weken vier keer op maandag gewerkt, elke keer vier en een half uur, dan krijg je vier en een half BCD uren uitbetaald.

De BCD-uren zijn dus het gemiddelde van het aantal uren dat je op die specifieke dag van de week gewerkt hebt. Ik hoop dat het een beetje duidelijk is. Heb je nog vragen? Zet het in neen reactie hieronder en je krijgt antwoord.

5 gedachten over “Wat zijn BCD uren?”

  • Beste Silvia, UAT uren zijn uren waarop je niet uitbetaald wordt. Dit is bijvoorbeeld zo als je twee shifts op een dag hebt en daartussenin heb je vrij en krijg je niet betaald. Succes!

   Beantwoorden
   • Bedank voor de uitleg.
    Maar het is wel vreemd.
    Ik sta van 7:30-15:00(week) in go
    Als ik op de dag zelf klik dan sta ik
    Van 7:30-12:00 en uat van 12:00-15:00
    Dat is best verwarrend. Want als ik niet op de dag zou klikken zou ik denken dat ik tot 15:00 moet werken.
    Ik heb ook geen vaste werk uren op die dag.Niemand weet wat deze uren zijn. Musschien handig om dit is SAM te vermelden.

    Beantwoorden
    • Ik denk dat je per ongeluk niet ingepland bent van 12 tot 15 uur terwijl dit wel moet. Vraag dit even na bij je teamleider. Nu wordt je in ieder geval niet betaald. Ik ben niet van AH Sam dus ik kan dit niet op Sam zetten. Deze website is gemaakt door vrijwilligers en is niet verbonden aan Albert Heijn.

     Beantwoorden
     • Het is geregeld.
      Alles is weer goed gezet.
      Er stonden idd uren op UAT die daar niet op hoorde te staan.
      Dank voor je reactie.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: